ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Равна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Равна
1 / 1

Равна е село в Североизточна България, част от община Провадия, област Варна. Намира се на 15 км западно от общинския център, гр. Провадия, на 60 км западно от гр. Варна и международното летище.

 

обща информация

Населението наброява около 200 човека. Релефът е хълмисто- равнинен - селото е разположено сред живописни хълмове и широколистна гора. Климатът е умерено-континентален с ясно изразени четири сезона - снежна зима, слънчева пролет, прохладно лято и пъстра есен. Надморска височина - 280 м.

инфраструктура и природа

В селото има читалище с библиотека, църква, хранителен магазин и кафене. Равна е тихо и спокойно село, което привлича хора, търсещи усамотение и спокойствие, далеч от шума и забързаният ритъм на големия град. Природата е екологично чиста, живописна и поразява с разнообразието от цветове и форми - равни полета, стръмни сипеи и скални образувания. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в добро състояние. На по-малко от километър от селото преминава р. Провадийска. Само на 4 км в югоизточна посока се намира с. Кривня, където има хранителни магазини, ЦДГ, читалище с библиотека, лекарски кабинет.
Местните жители са ангажирани предимно в селското стопанство. В селото има отлични условия за отглеждане на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, както и грозде - десертни и винени сортове. В районът се развиват също така животновъдството и пчеларството. През последните години местните хора се занимават и с отглеждане и събиране на билки - бял равнец, мента, мащерка, жълт кантарион и др.
Близостта на селото до магистрала Хемус, гр. Варна и общинският център Провадия, красивата и екологично чиста природа и уникалните природни и културни обекти в района са отлични предпоставки за развитието на селски, еко и културен туризъм.

забележителности

  • “Пробитият камък” или както местното население нарича още този скален феномен – Куклата, се смята за култов обект, изпълнявал ролята на примитивна древна обсерватория. В отвесна трапецовидна скала, с очевидната намеса на човешка ръка, е изсечен специален отвор, в който слънцето застава при равноденствие. Подобна традиция и афинитет към изграждане на каменни светилища, вече са ни познати от древнотракийската култура. Ето защо, съвсем логично, се приема фактът, че преди идването на прабългарите, “Пробитият камък” е обслужвал религиозните вярвания и потребности на траките, както и техния култ към Слънцето. Тъй като природният феномен е уникален със своята форма и значимост той е включен в списъка на защитените територии в България.
  • В местностите "Чекърица" и "Чеснова поляна" на няколко километра от селото са открити скални манастири. Интерес представляват “Чущкара” – със запазени скални графити, “Св. Георги” със запазен надпис на гръцки и др.
  • В село Равна се намира старобългарския манастир "Св. Богородица" с уникална колекция от 138 съда (най-голямата в страната).
  • В близост се намират Сондажният извор Ерека и солените бани в Провадия са единствени по рода си в страната. Лечебни бани с подобно действие има само в Карлови Вари - Чехия.

Източник: интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: