ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Батак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Батак

Батак е село в община Павликени, област Велико Търново.

Местоположение


Село Батак е на 4 км. от с. Караисен, на 13 км. от гр. Павликени, на 40 км. от гр. Свищов, на 50 км. от гр. Велико Търново. Гр. София е на 230 км. от селото, а гр. Варна - на 250 км.

За района


Районът е екологично чист с добре развито селскостопанско производство. Известно е с лозовите масиви, производството на вино и винарската си изба. Недалеч има голям язовир, което прави селото подходящо за риболов.

На територията на общината са открити следи от праисторически хора, живели в късния палеолит.  На 4км от Павликени се намира и единствената по рода си античен керамичен център, възникнал през трако-римския период.

В общината има запазени интересни обекти и паметни места от борбите срещу османските поробители. По-значимите от тях са обозначени с паметници и се поддържат. Такива са местностите Косматица край с. Върбовка, Канлъдере край с. Вишовград, Карапанова кория и др.

Комуникации


В селото има кметство, основно училище от І до VІІІ клас /ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"/, целодневна детска градина, действащо народно читалище „Събуждане” с танцов състав, народен хор, и библиотека.

Съществуват добри транспортни връзки с гр. Павликени и гр. Свищов. Главния път София - Русе е на 8 км.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: