ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Извор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Извор
1 / 7

Извор е село в Северозападна България. То се намира в Община Димово, Област Видин.


Отстои на 7 км източно от град Димово, на 43 км южно от Видин, на 45 км югозападно от Лом и на около 183 северозападно от София.

Населението наброява 288 души. Автобусен транспорт го свързва със съседните села и градове.

Селото разполага с един общопрактикуващ лекар. Най-близките целодневна детска градина, основно и средно училища и здравни заведения се намират в общинския център Димово.

 

Забележителности и туризъм:


На 2 километра от селото се намира изворския манастир "Света Богородица", на около 100 м от него се намира аязмо.

В района може да посетите още:

Пещера „Магурата”, намираща се на около 22 км западно. Пещерата е една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта. Издълбана е от тортонска река. Заема над 30 000 кв м площ, а общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 м.

Белоградчишките скали – едни от най-известните скални образувания в България, също част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на 34 км югозападно.

Раковишкия манастир "Св. Троица", който се намира се на 40 км западно. Основан е през 10-11 век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през 17 век от Св. Пимен Софийски, но в края на 18 век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ.

Източник: http://bg.guide-bulgaria.com, Мирела
Снимки: http://radiovidin.bnr.bg, http://forum.all.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: