ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каниц

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Каниц
1 / 4

Ка̀ниц е село в Северозападна България. Намира се в община Бойница, Област Видин.

Разположено е на около 23 км североизточно от с. Бойница, 30 км западно от гр. Видин и приблизително 225 км северозападно от гр. София.

Селото е кръстено на унгарския пътешественик и изследовател Феликс Каниц, преминал и изучил тези земи в края на 19 век. До 14.08.1934г. се е наричало Фунден.

Релефът е хълмист със средна надморска височина от 231 метра. Климатът е умеренo-континентален със студена зима и горещо лято.

Селото е електрифицирано и водоснабдено.

Населението на Каниц е около 10 души.

В съседното село Бойница има основно училище, целодневна детска градина, един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Специализирана помощ може да бъде получена в медицинските центрове на Видин.

Забележителности и туризъм:

Селото има амфитеатрално разположение. Под хълма, на който се намира, има голяма пещера, a в подножието му — чешми и извори.

За любителите на риболова - покрай Каниц преминава река Бойнишка.

В района може да посетите още:

  • Останките от римската крепост „Пецино кале”, църквата „Света Троица” и паметника на Пуйо войвода в село Бойница;
  • Останките от крепостта „Кастра Мартис”, намираща се в центъра на гр.Кула /около 35 км югоизападно/. В непосредствена близост е разположен и язовир Кула, който предлага добри условия за риболов и водни спортове.
  • Крепостта "Баба Вида", Турския конак "Колука", превърнат в музей, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и още много други културни и архитектурни паметници, с които е известен град Видин.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com, Мирела
Снимки: http://www.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: