ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Салаш

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Салаш
1 / 3

Салаш е село в Северозападна България. То се намира в община Белоградчик, Област Видин.

Отстои на 19 км югозападно от общинския център Белоградчик, на 62 км в същата посока от областния град Видин и на 194 км северозападно от столицата гр. София.

Село Салаш се намира в планински район, в красивия старопланински проход "Кадъ боаз", само на 4 км от границата със Сърбия. Надморската височина достига 520 м.

Населението на селото наброява 181 души.

Салаш не разполага с образователни институции и медицинско обслужване, в селото има двама стоматолози. През 1973 г. е закрито училището и е превърнато в старчески дом. В близкия гр. Белоградчик жителите могат да разчитат на три училища и целодневна детска градина, както и на общопрактикуващи лекари и специализирани медицински заведения.

Туризъм и забележителности:

За любителите на риболова през селото преминава река Салашка.

Близо до границата със Сърбия се намира малък язовир.


В селото има паметник на загиналите във войните.

В близост до Салаш са разположени:

Белоградчишките скали – може би най-известните скални феномени в България, които са част от Стоте национални туристически обекта. Намират се на около 5 км източно.
Пещерата „Магурата” е разположена на около 26 км североизточно. Тя е една от най-красивитe в страната, също част от Стоте национални туристически обекта.
Раковишкият манастир "Св. Троица" се намира на 39 км северозападно. Основан е през X-XI век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII в. от Св. Пимен Софийски, но в края на XVIII в. е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org.
Снимки: Facebook

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: