ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горун

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Горун
1 / 1

Горун е село в Североизточна България, част от община Шабла, Област Добрич. Разположено е на международния път Варна - Дуранкулак. Намира се на 4 км южно от Шабла, на 13 км от Каварна, на 8 км от Езерец, на 30 км от Балчик, на 37 км от Албена.

 

обща информация

Селото е в близост до морските плажове (над 10 плажа отстоят на 5 - 12 км от него), но не лежи на самия бряг. Така Горун е място, далеч по - спокойно от крайморските села, където се усеща напрежението от интензивния туристически поток.
А на север, на разстояние от само 18 км, на границата с Румъния се намира все още неизвестното за българският турист румънско крайморско селце Вама Веке. Това място като магнит привлича рокери, музикални групи и млади хора от цял свят.
Районът е с уникален за България климат, което прави лятото тук свежо и прохладно.

инфраструктура

Селото е малко, с население около 120 жители. В него има действащо читалище с библиотека, хранителни магазини, къща за гости, кръчма. През последните няколко години няколко английски семейства са избрали с. Горун за свой втори дом. Селото е малко, тихо и спокойно, потънало в зеленина.

Туризъм

Стратегическото място на Горун и екологично чистата природна среда предоставят възможност за комбиниране на селския с други видове туризъм - морски, ловен, спортен, екологичен и културен. Наблизо се намират както великолепни пясъчни плажове с девствени дюни, така и изумителни скалисти заливчета за къпане, осеяни с подводни пещери.
В непосредствена близост се намира Шабленската тузла – езеро лагуна, богато със сероводородната си лечебна кал и минерална вода.
На нос Шабла - най - източната точка на България, се извисява най - старият фар у нас построен през 1856г. по проект на френски инженери.
Едва на 8 км от селото, край с. Тюленово, морските води мият спиращ дъха скален бряг – истинскo чудо на природата. Удивителен свят от скални образувания и пещери някои, от които подводни. Естествен мост води навътре в морето към възхитителни скали надвиснали над него, обиталище на колонии от корморани.
Нос Калиакра - един от символите на Северното Черноморие се намира на около 25 км от Горун.

Източник: http://www.ella-bg.com/region.php
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: