ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Житен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Житен
1 / 2

Житен е село в Североизточна България, част от община Генерал Тошево, обл. Добрич. Намира се на 23 км североизточно от гр. Генерал Тошево и на 35 км северно от гр. Добрич.

обща информация

Релефът е равнинен. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението на селото наброява около 240 човека. Надморска височина - 120 м.

инфраструктура

Инфраструктулата е добре изградена - има читалище, в което се развива активна културна дейност, богата библиотека, селски ресторант, кафене, магазин.
В съседното село Красен е музея - известната кръчма и училището увековечени в разказите на писателя Йордан Йовков по време на пребиваването му в Добруджа като учител. От този период са и едни от най-популярните му творби разказващи за българското село и душевност от края на XIX и началото на XX век.
В района няма никакво индустриално производство. На около 10-15 мин. с кола е Ген.Тошево, а за около 30 мин се стига до морето при град Каварна и голф игрищата там. Пътят между Г.Тошево и Каварна е в много добро състояние.

туризъм

Планът на общината е този район да се развие като туристическа дестинация. В тази връзка се реконструират и възстановяват туристическите обекти, както и основните обществени места в отделните села на общината, част от общинската пътна мрежа особено в посока свързването на отделните населени места от вътрешността с морската ивица и центровете на района Каварна и Шабла.

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: