ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Селце

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Селце
1 / 5

обща информация

Село Селце се намира в cевероизточна България и е част от община Каварна, област Добрич. Намира се на 60 км от гр. Варна, на 50 км от гр. Добрич, на 8 км от гр. Каварна, на 18 от гр. Балчик и на 4 км от главният път Варна-Дуранкулак.
Брой жители - около 120 човека. Релефът е равнинен, а климатът е умерено-континентален, със силно изразено влияние на Черно море.

история


Изключително оскъдни са сведенията за миналото на Селце. Знае се, че тук е имало древнобългарско селище от 9-10 в. Няма обаче археологически находки, които да дадат повече информация за тези далечни времена. По време на турското робство селото носи името Малкоч. През 1942 г. е дадено българско име на населеното място. Обстоятелството, че е наречено Селце говори, че никога в историята си селото не е било многолюдно.

инфраструктура


В селото има читалище с група за фолклорни песни и танци и клуб за народни обичаи, кметство, стадион, смесен магазин и кръчма. Пътищата са в добро състояние, селото е водоснабдено и електрифицирано. Местните хора се занимават със земеделие. Отглеждат се плодове и зеленчуци – пипер, зеле, дини, пъпеши, тикви и др. Част от жителите на селото работят в общинският център Каварна.

култура и развитие

Въпреки, че населеното място не е от големите, веднага проличава, че близостта му до морския бряг е привлякла инвестиции. В двата края на селото се издигат вятърни генератори. Виждат се няколко строежа, наред с типичните за Добруджа селски къщи се издигат и модерни постройки – сигурен знак, че интерес от инвеститори и чужденци не липсва. Новите сгради обаче са малко и не променят облика на селото. Чуждестранните собственици в повечето случаи правят козметични ремонти по старите къщи и така съхраняват автентичния им архитектурен вид.
Най-голямата гордост на Селце са възрастните жени от самодейният състав в селото, носителки на много награди от фестивали. Другата местна гордост е футболният отбор на селото, създаден преди две години, който е зеал първо място в местният шампионат.
Селце е едно от селищата в Добруджа, пред които има огромни перспективи за развитие. Много имоти са закупени от англичани, интересът не стихва, въпреки че цената на парцел в регулация не спада. Безспорен хит са вятърните генератори. Седем вече работят, заявки има за още поне 15. Има чудесни условия за построяването на вилни селища или голф-игрище...

Източник: http://www.dobrichmedia.com
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: