ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Горан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Горан
1 / 5

Горан е село в Северна България. То се намира в Община Ловеч, Област Ловеч.

Отстои на 10 км северно от гр. Ловеч, на 35 км южно от гр. Плевен, на 90 км западно от гр. Велико Търново, на 130 км източно от гр. Враца и на 160 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е 191 м. Климатът е умереноконтинентален. Равнинният релеф, липсата на гори и други прегради обуславят студени зими и снегонавявания. Лятото е горещо и задушно.

Населението наброява около 371 жители. Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. Има редовна автобусна линия до Ловеч. Местните се препитават със земеделие, овощарство, лозарство, пчеларство.

На територията на селото има действаща мандра и мелница. Селото разполага с кметство, църква, читалище, библиотека. Най-близкият общопрактикуващ лекар се намира на 6 км южно от селото, в с. Умаревци. Най-близките болници, училища и детски градини, хотели се намират в гр. Ловеч.

Сборът на селото е на 27 октомври – Петковден.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


От двете страни на пътя Горан – Слатина в 9 могили от ранната бронзова епоха са открити 34 гроба от ямната култура. Това е най-големият и богат некропол от тази епоха сред проучените и до днес.

В гр. Ловеч бихте могли да посетите Покрития мост на Майстор Колю Фичето, кв, Вароша – с над 160 реставрирани стари къщи, Музейната сграда и картинна галерия в кв. “Вароша”.
 
На 16 км западно до с. Деветаки се намира невероятната Деветашка пещера.

Източници: bg.wikipedia.org, gradove.bg-pochivka.com 
Снимки:       panoramio.com, Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: