ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крета

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Крета
1 / 6

Крета е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен.

В България има още едно населено място със същото наименование - в община Мездра, област Враца

Отстои на 6 км югозападно от гр. Гулянци и на 37 км северно от гр. Плевен. Столицата София е на 183 км югозападно. 

Намира се на самия бряг на река Вит, като надморската му височина е 101 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко, най-многобройни са през месеците май и юни. 

Постоянното население наброява около 309 души.

Автобусен и железопътен транспорт го свързват с останалите населени места. То е разделено на три махали, като главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

В центъра функционират кметско наместничество, няколко магазина, кръчма и кафенета. Най-близките училища, детски градини и лекарска помощ ще намерите в град Гулянци, където работят болница и медицински център. 

Река Вит предоставя чудесни условия за риболов и почивка сред природата, пикници и плаж.

Културното и архитектурно наследство в общината е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (21 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

В Плевен пък може да посетите три от 100-те Национални туристически обекта - Панорама Плевенска епопея, Регионален исторически музей и Мавзолея-параклис "Св. Георги Победоносец". Други интересни места в близост са паркът Кайлъка и Музеят на виното.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://uchilishta.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: