ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Подем

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Подем
1 / 2

Подем е село в Северна България. Намира се в община Долна Митрополия, област Плевен

Отстои на 12 км северно от Долна Митрополия, на 22 км северно от гр. Плевен. Град Тръстеник е на 13 км западно, а Гулянци на 15 км северно. Столицата София е на 169 км югозападно. 

До селото има редовен автобусен транспорт, а през него минава и ж.п. линия. 

Разположено е в равнинна местност на левия бряг на река Вит, а надморската му височина е 43 м. Климатът е умерен - с горещо лято и студена зима. През летните месеци често има бури със силен вятър, поройни дъждове и градушки.

Постоянното население наброява около 988 души.

В селото функционират кметство, поща, както и единственото в България Средно професионално възпитателно училище - интернат, читалище с фолклорен клуб, детска градина, магазини и кръчма. Тук работят общопрактикуващ лекар и стоматолог. Средищни училища има в Долна Митрополия, където има и медицински център, и в Тръстеник.

Туризъм и забележителности

Близостта до р. Вит създава условия за приятно прекарано време сред природата - излети и разходки.

Културното и архитектурно наследство е представено от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген (30 км), който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град.

Източници:http://bg.wikipedia.org  http://www.olimpiada.coy-dm.info 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: