ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бохот

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Бохот
1 / 4

Бохот е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 17 км югоизточно от гр. Плевен и на 180 км североизточно от столицата София. Село Брестовец е на 9 км северозападно. 

Разположено е в равнинен район, а надморската му височина е 321 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерно за района е, че е един от най-градобитните в Северна България.

В селото са изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население е около 778 души. 

Тук функционират основно училище, читалище, дом за стари хора, търговски обекти и заведения. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близките детска градина и болница са в гр. Плевен, където ще получите специализирана медицинска помощ.

Туризъм и забележителности

Според легендата група хайдути били прогонени в Бохотската гора, където се заселили. Войводата дал идеята да кръстят селището си на първия звук, който чуят. В този момент един бухал започнал да буха и така било дадено името на селото - Бохот.

Край селото има летище, на което се организират авиофестивали. 

Защитена местност Кайлъка се намира непосредствено до гр. Плевен и представлява крайградски парк. В нея има голяма алейна мрежа, действащо шосе, много почивни станции, заведения, басейни, недостроена мотописта и др. Тя обхваща и районите на Бохотската гора и х. "Среброструй". От страната на селото гората предлага условия за лов и гъбарство.

В град Плевен гостите на Бохот ще видят едни от най-посещаваните забележителности в страната – панорама „Плевенска епопея”, Музеят на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”.

Интересни природни обекти, до които трябва да си направите екскурзия са каньонът на р. Чернелка (16 км), пещера Капчука (11 км) и Деветашката пещера (18 км).

Любителите на риболова може да се възползват от условията при яз. Кайлъка (6 км), който редовно се зарибява. Организират се и регати. 

Източници: http://www.pleven.bg http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: