ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Брест

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Брест
1 / 2

Брест е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен.

В България има още едно населено място със същото наименование в община Трекляно, област Кюстендил.

Селото отстои на 9 км западно от гр. Гулянци, на 39 км северно от Плевен и на 11 км югоизточно от село Гиген. Столицата София е на 186 км югозападно.

Намира се в Дунавската равнина, а надморска му височина е 32 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е едно от големите в общината и е много добре уредено. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Покритие имат всички мобилни оператори.

Постоянното население наброява около 2 271 души.

Тук функционират кметство, църква, читалище с киносалон, библиотека, основно училище, гимназия, детска градина, културно-исторически музей, магазини и заведения. За здравето на местните се грижи един общопрактикуващ лекар. Най-близките медицински център и болница са на територията на град Гулянци.

Туризъм и забележителности

С помощта на жителите на селото е изграден Паметник на загиналите през войните.

Културното и архитектурното наследство, в района, е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", в село Гиген, който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град. 

Близостта до реките Вит, Искър и Дунав създава отлични условия за почивка сред природата, разходки и риболов.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com/ 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: