ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гиген

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Гиген
1 / 5

Гиген е село в Северна България. Намира се в община Гулянци, област Плевен

Отстои на 20 км северозападно от гр. Гулянци и на 50 км в същата посока от гр. Плевен. Град Никопол е на 43 км западно, а столицата София е на 197 км югозападно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Селото е едно от големите в общината и е добре уредено. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Покритие имат всички мобилни оператори.

Намира се в Дунавската равнина на десния бряг на р. Искър, а надморска му височина е 39 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и топло лято, количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява около 2 123 души.

В селото функционират кметство, църква, начално училище, гимназия, детска градина, магазини и заведения. Двама общопрактикуващи лекари се грижат за здравето на жителите му, а в съседното село Искър (5 км) има стоматологична практика. Най-близките медицински център и болница са на територията на град Гулянци.

Недалеч от селото р. Искър се влива в река Дунав. Това предоставя чудесни възможности за почивка сред природата, разходки и риболов.

Местното културно и архитектурно наследство е представено основно от археологическия резерват "Улпия Ескус", който е обявен за паметник на културата с национално значение. Той представлява останки от римски и византийски град.

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: