ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Врата

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Врата
1 / 5

Врата е село в Южна България. То е част от община Асеновград, Област Пловдив.

Отстои на около 30 км северозападно от гр. Асеновград, на около 50 км в същата посока от гр. Пловдив и на около 200 км северозападно от столицата София.

През селото всекидневно (с изключение на неделните дни) преминава автобус по направление гр. Асеновград – с. Три могили.


Намира се в Родопа планина, релефът е планински, със средна надморска височина 1091м.
Климатът е континентален, със студен и снежен зимен сезон и прохладно лято.

Населението на с. Врата е около 24  жители.

Инфраструктурата на селото е в процес на изграждане. 
Селото се обслужва административно от кметството на с. Мостово (на около 8 км западно). 

Медицинско обслужване на населението се извършва в Асеновград, където се намират и най-близките болници, училища и детски градини.

В селото има няколко къщи за гости и хотелски комплекс, който се състои от седем реставрирани и построени в архитектурния дух на Родопите къщи, отговарящи на всички съвременни изисквания за удобство и уют. В комплекса има сауна, джакузи, ресторант, механа, детски кът и паркинг

Забележителности

Село Врата е единственото в България, което се намира до три природни забележителности – тракийското светилище Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. 

Известния скален масив Белинташ, който е защитен природен обект се намира на 1255 м надморска височина. Местността е с научна, културна и естетическа стойност. Тя обхваща интересни скални образувания, пещери, извори и вековни гори.
Археологическите проучвания са на път да докажат, че светилището е от времето на каменно-медната епоха, т.е. 5 хилядолетия преди Христа, което го прави по-старо от Перперикон. Мястото се смята за средище на бесите и тракийското божество Сабазий. От там се открива гледка отвисоко на 360° на тази част на Родопите. Местната флора и фауна е богата, разнообразна и интересна.

Районът на Караджов камък е защитена територия. Известният скален масив е с дължина 400 м, а най-високата му точка е на 20 м. До Караджов камък се достига за около час и половина пеша, тръгвайки от Кръстова гора по посока Аязмото.Тук се намира местообитанието на редки видове животни като черен щъркел, скален орел, сокол скитник, алпийски бързолет, дива коза, дива котка и други.

Кръстова гора се извисява на 1545 м над морското равнище и се намира на около 70 км от с. Врата и на около 40 км от Асеновград. Поляната е дълга 500 м и е широка 300 м. В този район учените търсят прочутото Дионисиево светилище, съперничело навремето на Делфийския оракул. Според други безспорното лечебно въздействие на Кръстова гора се дължи на гама – излъчванията, идващи от урановите залежи в недрата на Родопите.

В с. Врата напоследък активно се развиват различни видове туризъм, на което се дължи и построяването на нови хотелски комплекси, предлагащи съвременни условия, съчетано с традиционна обстановка и кухня.

Източници: http://www.assenovgrad.com, http://bg.wikipedia.org, http://www.rodopskihan.com,
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: