ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Искра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Искра
1 / 17

Искра е село в Южна България, част от община Първомай, Област Пловдив. 

Още три села в България носят същото име. Намират се в община Ситово, Област Силистра, община Карнобат, Област Бургас и в община Дряново, Област Габрово.

Отстои на 40 км югоизточно от гр. Пловдив, на 23 км югозападно от гр. Първомай и на 29 км северозападно от гр. Асеновград.

Населението наброява около 1500 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 290 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС и топло сухо лято със средна температура около 26ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.
Редовен автобусен транспорт го свързва с административния център – гр. Първомай.

Има основно училище, детска градина, читалище и църква.
Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото.
На територията на Иска има магазини от смесен тип и заведения.

Туристически и културни забележителности


Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се само  на 30 км от селото. От нея са запазени чест от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 38 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитани културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.
Близостта на язовирите „Сушица”, „Леново”, „Брягово” и „Мечка”, на които се организират разходка с лодки,  спортен риболов и други.

Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.gallery.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: