ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рогош

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Рогош
1 / 4

Рогош е село в Южна България, част от община Марица, Област Пловдив. 

Отстои на 8 км североизточно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 3500 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 146 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС и топло сухо лято със средна температура около 28ºС.

Благоустройството на селото включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, частично канализирано с предстоящ проект за цялостна такава, интернет и кабелна телевизия.

Редовен автобусен транспорт го свързва с административния център – гр. Пловдив. Също така ж.п. линията Пловдив-Стара Загора минава през селото.
Има основно училище, детска градина, читалище, поща и църква.

Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

На територията на селото функционират газ станция и бензиностанция, шивашки цех, цех за велосипеди, дървообработване, мозайка, безалкохолни и алкохолни напитки и др.

 

Туристически и културни забележителности


Близостта на Рогош до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като Стария град в Пловдив, Римския амфитеатърАсеновата крепост и Бачковският манастир.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се на 30 км от Рогош. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура. 

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 39 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

Река Марица преминава на около 8 км.

Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.selo.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: