ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Троян

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Троян
1 / 1

Троян е село в Южна България. То се намира в община Симеоновград, Област Хасково.

В България има още едно населено място със същото име и това е град Троян, област Ловеч.

Селото се намира на 6 км североизточно от общинския център Симеоновград, на 30 км източно от Димитровград и на 40 км североизточно от Хасково.

Климатът се характеризира с мека, топла зима, а лятото е сравнително горещо. Пролетта настъпва рано и е по-хладна от есента. 

Надморската височина варира между 100-199 м.

Населението е около 250 души.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има улично осветление, покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до общинския център и околните села.

Медицинско обслужване може да се потърси в Симеоновград, където има поликлиника с доктори и стоматолог, детски градини и училище, а най-близката болница се намира в Димитровград.

Природни и културни забележителности

През Троян минава стар римски път, на 1,5 км от Троян е открита голяма милиарна колона без надпис, а в самото село друга.

На река Луда Яна е построен язовир Троян, който създава отлични условия за риболов.

В местността Троянска гора на 4 км западно от селото, в една чешма са взидани мраморни блокове вероятно от тракийско светилище, а на съседната височина в местността Манастирчето са запазени стари римски постройки.

Селото е уникално с намиращите се в близост минерални топли извори, известни с лечебните си свойства. Все още не са създадени необходимите условия за ползване на това природно богатство, въпреки че са известни повече от 20 години.

Източници: http://bg.wikipedia.org; Интернет
Снимка: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: