ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Воден

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Воден

Воден е село в Югоизточна България, в община Болярово, Област Ямбол.

Отстои на 55 км югоизточно от Ямбол, на 29 км югоизточно от гр. Елхово, на 10 км югоизточно от гр. Болярово и на 47 км източно от Тополовград.

Селото е разположено по северозападните склонове на Дервентските възвишения. Намира се в близост до границата с Турция. На 5 км от Воден се намира яз. Шарково.

Надморската височина варира между 200 и 299 м.

Районът се характеризира със сравнително мека зима, като средномесечните януарски температури са 0,2°С и горещо лято, средномесечната температура за юли e 23.2°С.

Населението наброява около 340 жители.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт свързва Воден с населените места в общината. Има читалище.

Най-близките учебни и здравни  заведения са в гр. Болярово. Местните жители са сформирали група за народни обичаи и изворен фолклор.

Туристически и културни забележителности

Разположен върху южните склонове на Странджа планина, един от най-чистите в екологично отношение райони на страната ни, Воден предлага отлични условия за ловен, риболовен, селски и екотуризъм.
Районът има традиции във винопроизводството. Широко известно е виното Алжирка. За него е характерен изключителният аромат и вкус на горски плодове.
На около 6 км от селото се намира язовир „Малко Шарково”. Подходящ е  за отдих и туризъм, както и за развитието на спортен риболов, в който ежегодно по традиция участват любители от цялата страна.
Съществуват карстови извори при с. Воден, част от водите на които (около 80 литра в секунда) се използват за водоснабдяване на част от Боляровската и Елховската общини.
Забележителност в землището на селото са останките на древнотракийски съоръжения. Личат и следите на стар път за Константинопол, който местните българи наричат „Друма”. Парорийският манастир е интересен обект, намиращ се  в местност „Разкопките” /голямото кале/ на землището на с. Воден.

Използвани източници: bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: