ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пчела

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Пчела

Пчела е село в Югоизточна България. То се намира в община Елхово, Област Ямбол.

Намира се на около 40 км южно от областния град – Ямбол, на около 10 км западно от гр. Елхово, на около 18 км североизточно от Тополовград и на около 25 км от границата с Турция. На около 15 км от селото преминава Европейския път Е-85.

През селото минава р. Калница, която се влива в р. Тунджа, а в землището му има два язовира.

Населението му наброява около 420 жители.

Релефът е равнинен, почвите – плодородни и подходящи за отглеждане на почти всички плодове и зеленчуци. Надморската височина  варира от 200 до 299 м. Климатът е преходно-континентален, характерен за Горнотракийската низина. В по-слаба степен е влиянието на Черно море и Средиземноморието. По отношение на температурният режим, районът е един от най-топлите в страната. Средните температури за най-студеният месец - януари са 1,2°С.

Селището има поддържани шосета, които го свързват със съседните села. Електрифицирано и водоснабдено, с покритие на всички мобилни оператори. Тук има църква, кметство, община, читалище, магазини и кафене. Редовни автобусни линии свързват Пчела с близките села и градове. Най-близките медицинска служба, детска градина и училище се намират в гр. Елхово. Основният поминък е земеделието.

Природни и културни забележителности

В землището на Пчела има общо три надгробни тракийски могили.

На около 1 км западно от селото има малък параклис наричан от местните "Тикето".

В сградата на кметството е поставена паметна плоча с изписаните имена на всички загинали във войните българи родом от село Пчела.

В Елхово може да бъде посетен Етнографския музей, който е част от Стоте национални туристически обекта.

Красивата природа и чистият въздух привличат много любители на алтернативния и ловен туризъм. Тук се открива прекрасна гледка към Сакар планина.

 

Използвани източници: bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: