ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Ново кономлади

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ново Кономлади
1 / 2

Ново кономлади е село в Югозападна България. Намира се в община Петрич, Област Благоевград.

Отстои на 81 км южно от гр. Благоевград, на 17 км източно от гр. Петрич, на 11 км северно от българско-гръцката граница при с. Кулата и на 11 км западно от с. Катунци.

Намира се в непосредствена близост до международния път Е-79. Има осигурен транспорт до съседните населени места.

Населението е приблизително 150 души.

Ново кономлади се намира в западните части на полите на Пирин планина. Разполага се в котловината на Мелнишка река, на 152 м надморска височина.

Климатът се характеризира с горещо, сухо лято и кратка, мека зима. Средните януарски температури са около 1 С, а средните юлски около 27 С.

Районът е много подходящ за развитие на земеделието.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено, с телефонна, мобилна, телевизионна и радио мрежи. Само на 5 км се намира съседното село Марикостиново, където има лекарски и стоматологични практики, както и учебни заведения.

Туризъм

Ново кономлади се намира в интересен туристически район в югозападна част на страната. Най-близките туристически дестинации са:

  • Марикостиново - балнеолечебен курорт с лековити горещи минерални извори и кални бани, подходящи за лекуване на костни заболявания.
  • Най-малкият град в България - Мелник, който е само на 14 км. Той е известна туристическа дестинация.
  • Местността "Рупите" (22 км), която е известна със своите минерални извори и с това, че там е живяла известната българска пророчица Ванга.

Съборът на селото се провежда ежегодно на Илинден.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: