ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ново делчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ново Делчево

Ново делчево е село в община Сандански, Област Благоевград.

местоположение

Намира на 5 км югоизточно от Сандански в Санданско-Петричкото поле, на 13 км от Мелник, на 15 км от Петрич и на 90 км от Банско.

Граничи с селата Дамяница /около 1 км на север/, Склаве /2 км на изток/ и Левуново /2 км на юг/. От крайните райони на селото се вижда местността „Скалата”- възвишение, откъдето се открива панорама към Рупите. От крайните къщи на селото пък се разкрива красив изглед към Северен Пирин.

инфраструктура

В центъра на селото се намира сградата на кметство „Ново Делчево”, местната пощенска станция, стоматологичния, лекарския кабинет и селската библиотека.

Има напълно обновена целодневна детска градина с ясли, няколко магазина и заведения. Учениците посещават основното училище в с. Дамяница.

Стадиона на селото е добре поддържан и предлага на младежите добри условия за спорт. Срещите на футболния отбор „Изтребител” винаги се превръщат в зрелище.

В Ново Делчево има и два храма - един православен „Св. Троица” и един католически - „Успение Богородично”. В центъра на селото е построен паметник в чест на легендарния войвода Гоце Делчев.

Характерно за този район е преобладаващо оранжерийно земеделие, а голяма част от жителите на селото работят в близък хипермаркет, промишлена база за производство на метали, няколко шивашки цеха.

транспорт

Селото се обслужва от автобусните линии на градския транспорт на Сандански.

Близостта му до гр. Сандански го прави все по-привлекателно място за живеене, поради спокойствието, което предлага селото.

На километър от с. Ново Делчево минава железопътна линия София-Кулата.

 

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: