ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гара Орешец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Гара орешец
1 / 5

Гара Орешец е село в Северозападна България. То се намира в Община Димово, Област Видин. 

Селото е разположено в котловина, намира се на около 11 км югоизточно от град Белоградчик, на около 48 км южно от Видин и на около 116 км северозападно от столицата София.
Климатът е умерено континентален, средните юлски температури са около 20°C, а средните януарски - около 0°C. 

Гара Орешец е част от на жп. линията София - Мездра - Видин.

Населението наброява около 830 души.

В селото има 4 магазина, 2 кафенета, дом за стари хора, църква.
Освен железопътен транспорт в селото има и автобусни линии, които превозват пътниците до съседния град Белоградчик. Всекидневно има по три влака за Видин и три влака за София, един до Мездра и един до Брусарци.
Селото има и вилна зона, където местните жители отглеждат лозя. Гара Орешец има футболен отбор, носещ името "Венец Орешец”. Тук има и ловна дружинка наброяваща над 50 човека.

Туризъм и забележителности

Районът на с. Гара Орешец е богат на карстови пещери, по-големи и лесно достъпни от които са пещерите „Венец” и „Козарника”.
На 3 км от село Гара Орешец по пътя за Белоградчик се намира пещерата „Живанина дупка”. Там според археолозите са живели хора преди 1 600 000 години и все още се провеждат археологически проучвания. Наскоро учени са открили край селото най-старите в Европа  кости на животни, за които се смята, че са отглеждани от човек и се счита, че там е живял първият европеец. Заради археологическите работи в близост до селото някои от жителите предлагат квартири. В селото няма хотели, възможност за настаняване има в хотелите в Белоградчик.

Феноменалните Белоградчишки скали и крепостта "Калето" се намират на около 5 км западно от селото.

Природата е изключително красива, тук могат да се наблюдават редки и защитени представители като на флората така и на фауната.

В селото съществуват ресурси и предпоставки за развитието на културния, кулинарния и ловния туризъм. Непокътнатата природа, чистия въздух, добронамереното отношение на местното население предразполагат за бъдещето развитие на туризма като важен отрасъл от местната икономика.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com   
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: