ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Нова шипка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Нова шипка
1 / 6

Нова Шипка е село в Североизточна България част от община Долни чифлик, област Варна. Намира се на 60 км югозападно от гр. Варна, на 20 км северозападно от общинският център гр. Долни чифлик, на 12 км източно от язовир Цонево, на 8 км от национален ловен резерват Шерба, на 3 км северно от р. Камчия.

 

обща информация


Селото е разположено в Камчийската долина, закътано сред ниски възвишения и вековни гори. Климатът е умерено-континентален, повлиян от близостта на най-източните склонове на Стара планина. Лятото е горещо, есента - слънчева и топла, зимата - студена, с обилни снеговлежи, а пролетта - прохладна.
Населението наброява около 260 човека. Надморска височина - 27 м.

История

Историята на село Нова Шипка е свързана с руско-турската война 1877 - 78 год., когато се водят епичните битки около с. Шипка и са били опожарени селата Шипка и Шейново, Казанлъшко. Населението остава без подслон и без добитък. Група шипченци тръгват на юг да търсят земя, за да работят и изкарват прехраната си и стигат плодородна земя по поречието на река Камчия в близост до днешното село Гроздьово. Там имало старо опожарено черкезко селище, което се казвало "Кесара" и земята била свободна. След като получили разрешение от местната власт, шипченци пристигнали през 1880 година и основали село Нова Шипка. През 1905 година населението взема решение да построи църква. През 1909 година местни хора закупуват камбаната, която се ползва и до днес.

 

инфраструктура

В селото има читалище и ЦДГ, хранителни магазини, пощенски клон, православен храм, кметство, кафене, ЖП-гара. Има също така и сладкарски цех, цех за производство на мебели и цех за производство на хидравлични изделия.
Селото е напълно електрифицирано и водоснабдено. Пътищата са в много добро състояние. Редовен автобусен и железопътен транспорт свързва Нова шипка с градовете Горен чифлик и Варна, а също така и с околните села.
Местните хора са заети предимно в селското стопанство, което е основен поминък.
Красивата природа, разнообразният релеф и близостта до р. Камчия създават отлични условия за развитието, на селски, познавателен и еко-туризъм. Селото е част от множество пешеходни и туристически маршрути.

забележителности

В близост до селото има извор, който е считан за лечебен. Според легендата близо до извора е заровено несметно златно съкровище.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела и интернет


Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: