ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ново село

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Ново село
1 / 5

Ново село е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

В България има още шест населени места, носещи същото наименование: в община Самоков, област София, в община Ново село, област Видин, в община Русе, област Русе, в община Кюстендил, област Кюстендил, в община Стара Загора, област Стара Загора и в община Стамболийски, област Пловдив. 


Отстои на 23 км западно от Велико Търново, на 24 км  североизточно от Севлиево и на 200 км в същата посока от София. В непосредствена близост преминава магистралния път София – Варна.

Разположено е на надморска височина от 500 м. Климатът тук се характеризира с топло лято и студена зима.

Населението наброява около 580 души. Има редовен автобусен транспорт, който свързва селото с близките населени места.

В Ново село има кметство, училище и търговски обекти. Медицинското обслужване е поето от двама общопрактикуващи лекари. Най-близките болнични заведения и детски градини се намират на територията на град Велико Търново.

 

Забележителности:

Статуята и гробницата на Матей Преображенски, който е роден в селото. Той е един от най-близките съратници на Васил Левски
Изключително интересна е църквата „Свети Николай” е построена през 1923 г. Гостите на селото могат да се насладят ма Аудио-визуален спектакъл, разказващ историята и.
В Ново село има изградена джамия, която датира от средата на XVIII в.

Източник: veliko-turnovo.bg
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: