ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бяла река

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Бяла река

с. Бяла река е село в община Сухиндол, област Велико Търново

Местоположение


Село Бяла река е разположено на 9 км. от гр. Сухиндол, на 20 км. от гр. Павликени и на 45 км. от гр. Велико Търново. Разстояние до гр. София - 160 км., а до гр. Варна- 266 км.

Туризъм

Селото се намира в равнинно-хълмист район в местността „Сухиндолски връх", който е най-високата част на Дунавската равнина и представлява изгаснал вулкан с кратер 8-9м широчина. На 2 км. от селото между селата Горско Косово и Горско Калугерово се намира язовир "Александър Стамболийски". Районът около язовира е подходящ за развитието на селски туризъм еко-туризъм поради тишината, чистия въздух и красивата природа.

Има добри условия за различни видове водни спортове.

Другите водоеми (река Росица и микроязовири), които се намират в близост са посещавани от туристи с цел любителски и спортен риболов.

Освен с красивата природа, букови и дъбови гори, районът се слави и с типична селска атмосфера, качествено вино и интересна архитектура.

В района има ханчета и къщи за отдих, които приемат туристи.

Инфраструктура


Изградената пътна мрежа е основно от третокласни и четвъртокласни пътища. Отстоянието от първостепенен шосеен път София – Севлиево – В. Търново – Варна е 30 км.
Транспортното обслужване на територията се осъществява посредством пътна мрежа, свързваща селото както с отделните населени места, така и осигуряваща връзката му със съседните общини.

Населеното място е оборудвани със съоръжения за извършване на пощенски, телефонни и радио услуги. На територията му има покритие на всички български мобилни оператори, както и интернет. Селото е електрифицирано и има изградена водопроводна мрежа.

На територията му има действащо читалище, кметство, православен храм - "Св. Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец", библиотека, няколко магазина, кафене и дискотека.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: