ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Баня

Баня е село в община Разлог, Област Благоевград.

местоположение

То е едно от най-старите села в Разложката котловина. Намира се на 5 км. източно от гр. Разлог, на 5 км. североизточно от световно известният ски курорт Банско, на 60 км от Благоевград и на 150 км от София. Разположено е в централната част на Разложката котловина между планините Рила, Пирин и Родопите, на 800м надморска височина. Старото име на селото е Гулийна баня.

В селото се разкриват карасиви пейзажи на величествения Пирин, високата Рила и дивите Родопи.

история

Първите негови основатели и заселници са били траките. За това свидетелстват остатъците от старо тракийско селище близо до голямата стара баня.

Изобилието на топлите минерални извори е станало причина с. Баня да бъде заселено още от дълбока древност. Остатъци от тракийско селище има на няколко места извън селото. Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на Слънцето и топлата вода. За това свидетелства и до сега запазен камък с надпис на старогръцки език.

Наличието на бани са дали сегашното име на селището - Баня. Освен двете стари бани - Римската и Турската, има много топли чешми по улиците и топлата вода тече на вади по селото и се влива в реките.

Село Баня е особено привлекателно с откритите плувни басейни с минерална вода (с олимпийски размери и детски). Селото също е богато със своето археологическо и културно наследство. Там са установени археологически обекти от тракийската епоха и средновековието. Старата римска баня и църквата “Свети Георги” са обявени за паметници на културата.

туризъм

Туризмът е перспективният сектор за икономиката на село Баня и района като цяло, поради наличните природни и климатични условия и ресурси. Съществуват възможности за развитието на планински (зимен и летен) туризъм, както и на балнеотуризъм.

Село Баня е балнеоложки курорт от местно значение. В селото има 72 минерални извора със средна температура на водата 58°. Особено привлекателно е с откритите плувни басейни с минерална вода (с олимпийски размери и детски).

Старата римска баня и църквата “Свети Георги” са обявени за паметници на културата. Местните занаяти - иконопис, дърворезба, тъкането на традиционни материи и бродирането, са добре съхранени. В механите на селото може да се опита традиционната кухня, предлагаща вкусни местни специалитети.

Първият модерен балнеоложки и хотелски комплекс "Римска баня" е изграден в селото. Toй включва ресторант, денвен бар, два плувни басейна, спортен център, детски атракцион.

В селото много места, където туристите могат да отседнат -  механи, хотели, гостилници, спа центрове и др.

образование

В селото има основно училище, читалище с фолклорна група и детска градина.

транспорт

Селото се намира на 13 км от Европейският път Е-79 (Румъния-България-Гърция). Има автобуси до Разлог, Симитли и Благоевград.

Източници:  http://baniabg.com/   http://banyabg.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: