ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Ключ

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - с. Ключ
1 / 4

Ключ е село в Югозападна България. То се намира в община Петрич, област Благоевград.

Отстои на 99 км югозападно от гр. Благоевград, на 19 км в същата посока от гр. Петрич, на 8 км югоизточно от българско-македонската граница при ГКПП Златарево и на 35 км западно от българско-гръцката граница при село Кулата. Столицата София е на около 182 км.

Село Ключ се намира в полупланински район в живописна местност в северното подножие на планина Беласица, известен с името Подгорие. Надморската височина е 455 м. През селото преминава река Ключка (Липница), десен приток на река Струмешница.

Климатът е преходно-средиземноморски с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 920 души.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи (включително кабелна телевизия и интернет). Канализацията е частична. Има кметство, пощенски клон, приемен полицейски кабинет, общопрактикуващ лекар, стоматолог, основно училище, целодневна детска градина, читалище и търговски обекти. Редовни автобусни връзки с град Петрич и съседните Подгорски села.

Тук добре развити са зеленчукопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството, лозарството и дървопреработването.

Културни и природни забележителности

Село Ключ притежава отличието "Златен печат" за уникално европейско селище, заради древна история и уникално културно наследство, присъдено му от Европейския форум на експертите.

Местна забележителност е храмът "Св. Пророк Илия".

В землището на селото има останки от праисторически, антични и средновековни поселения. В т.нар. Ключка клисура се е състояла историческата Беласишка битка от 29 юли 1014 година между войските на българския цар Самуил и византийския император Василий II Българоубиец. Тук в началото на ХІ в. Цар Самуил изгражда Самуиловата крепост (на 5 км северно от селото). Днес тя е част от 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз и е национален парк-музей.

Селото е един от удобните изходни пунктове за изкачването на триграничния връх Тумба, връх Лозен и високите части на планината.

На около 29 км се намира и местността Рупите, известна с минералните си извори и храма на пророчицата Ванга. Над местността се намира възвишението Кожух, остатък от отдавна угаснал вулкан.

Източници: bg.wikipedia.org; belasitsa.net 
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: