ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Юнак

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Юнак
1 / 7

Юнак е село в Североизточна България, част от община Аврен, област Варна. Намира се на 41 км югозападно от гр. Варна и на 12 км югозападно от общинският център Аврен.

обща информация

Релефът е равнинен, като в далечината се издигат ниски хълмове, които предпазват селото от бурни ветрове. Климатът е умерено-континентален с характерно горещо лято, дъждовна есен, мека зима с обилни снеговалежи и слънчева, но хладна пролет. До селото минава р. Провадийска, което, в съчетание със запазената природа, придава на местността особено очарование. Населението наброява около 125 човека. Надморска височина - 44 м.

инфраструктура

Жителите на село Юнак могат да се възползват от редица удобства. В селото има  пощенски клон, лекарски кабинет, магазини за хранителни стоки, нов православен храм осветен през 2009 г, /в строителството на който с доброволен труд активно са участвали местните хора/, читалище с библиотека, парк.
Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано, има и селска чешма от която блика бистра и студена изворна вода.
Пътищата са в добро състояние. Има редовен автобусен и железопътен транспорт до с. Аврен и гр. Варна. Местните хора са особено горди със своят футболен отбор, който успешно участва в общински и областни първенства.

 

перспективи за развитие

Около една трета от населението на Юнак се състои от хора на възраст до 40 години. Децата от селото посещават училището в с. Дъбравино и детската градина в с. Казашка река.
Основно местните хора се занимават със земеделие. Земеделска кооперация обработва плодородните земи на територията на селото. Традиционно в районът се отглеждат следните култури: слънчоглед, рапица, царевица, ечемик. Развито е и зеленчукопроизводството.
Селото и районът предлагат отлични възможности за развитието на селски, ловен, риболовен, пешеходен и опознавателен туризъм благодарение на близостта на р. Провадийска, множеството останки от крепости и антични селища, и не на последно място, заради красивата и непокътната природа.

 

Източник: интернет
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: