ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Юнец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - с. Юнец
1 / 1

Юнец е село в североизточна България, част от община Долни чифлик, област Варна.

Намира се на 40 км южно от гр. Варна, на 12 км от с. Шкорпиловци, на 12 км от гр. Бяла, на 13 км от с. Старо Оряхово, на 11 км от морският бряг и на 2 км от главен път Варна-Бургас.

Климатът в района е умерено-континентален и се характеризира със слънчева пролет, прохладно лято, пъстра есен и мека зима. Релефът е хълмисто-горист, селото е разположено в източните склонове на Стара планина. То граничи с вековна гора и язовир от едната страна и просторни лозя и големи слънчогледови полета от другата. Населението наброява около 60 човека. Надморска височина - 94 м. Старото име на селото е било Дана-гьоз.
Природата в селото е една уникална комбинация между море, планина, река, широколистна гора и язовир. Климатът е благоприятен за лечение на хора с белодробни заболявания.

Юнец е автентично българско село със собствена атмосфера, заобиколено от красива и екологично чиста природа. В селото има хранителен магазин, малка църква, кръчма. Най-близкото училище и център за медицинско обслужване се намират в гр. Бяла, на 13 км от селото. Юнец е напълно електрифицирано и водоснабдено село, има покритие на всички мобилни оператори. Ежедневен автобусен транспорт свързва селото с гр. Варна и околните села. Традиционно местните жители са заети предимно в селското стопанство - земеделие, животновъдство, пчеларство, гъбарство, събиране на билки. Районът предлага отлични условия за развитието на еко, селски и познавателен туризъм както и за практикуване на лов и риболов.

възможности за развитие

Най-близкият плаж се намира в с. Шкорпиловци. До селото има и малък, живописен язовир, обграден с гъста, горска растителност - чудесно място за риболов /шаран, карас и червеноперка/ и пикник.
Голям брой от жителите на това малко селце са чужденци. Това, което прави село толкова популярно сред туристите, както българи така и чужденци, е неговата природа, съхранена чиста и екологична. Преимущество е и разположението на селото между два от най-големите черноморски градове - Варна и Бургас. В резултат на това много чуждестранни инвеститори вече са се насочили към Юнец, като дестинация за инвестиране, което за в бъдеще ще увеличи цената на имотите в селото. Разработени са проекти за изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция в Юнец. Подготвят се и проекти за ремонт на пътищата, както и за възстановяване и поддръжка на зелените площи.

забележителности

В района се намират 3 резервата: Биосферен резерват „Камчия” под закрилата на ЮНЕСКО, резерватите „Вълчи дол” и „Киров дол”. Има и 2 защитени местности: Ловно стопанство „Шерба” известно с богатите си популации на елени, сърни, диви прасета и муфлони; и местност „Камчийски пясъци” - част от най-дългия плаж на българското крайбрежие /над 10 км/.

Източници: http://dolni-chiflik.acstre.com
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: