ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Буря

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Буря
1 / 5

Буря е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Севлиево, област Габрово.

Отстои на 31 км северно от гр. Габрово, на 21 км източно от гр. Севлиево, на 30 км южно от гр. Павликени, на 34 км югозападно от гр. Велико Търново и на 197 км североизточно от гр. София.
Населението наброява около 250 души.

Селото се намира в красива местност в полите на Стара Планина, на надморска височина 480 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

Селището е благоустроено и има няколко магазина, заведения, здравен пункт, училище, читалище, поща, кметство и църква. Читалището помещава етнографска музейна сбирка, концертна зала и богата библиотека.
Тук има голям брой постоянно живеещи жители – българи и чужденци. Редовен автобусен транспорт до гр. Севлиево и гр. Дряново обслужва населението. Разполага с дигитализирана телефонна система с много добра ADSL интернет връзка.

Културни и туристически забележителности

Село Буря се намира в много богат на туристически обекти район.

  • Само на 18 км от селото се намира гр. Дряново, където могат да се посетят Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил.
  • На около 20 км северозападно от с. Буря се намира язовир "Александър Стамболийски", който със своята дължина от 18 км предоставя всички възможности за ветроходство, гребни и водомоторни спортове, риболов и плаж.

Източници: http://www.wikipedia.org/
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: