ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Смин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - с. Смин

Смин е село в Североизточна България, част от община Шабла, Област Добрич. Намира се на 52 км североизточно от областният център – гр. Добрич, на 18 км северозападно от Шабла, на 98 км от гр. Варна и летище, на 5 км от морския бряг и на 9 км от румънската граница.

обща информация

Населението на с. Смин е около 90 жители. Релефът е равнинен, с надморска височина около 65 м. Климатът е умерено – континентален, характеризиращ се с мека зима и топло лято.

Инфраструктура

Селото има добре изградена инфраструктура – електрифицирано и водоснабдено, с обхват на всички мобилни оператори, магазин покрива нуждите от хранителни и битови стоки.
В Смин има редовен транспорт - три пъти на ден минава автобус за връзка със съседните села и общинския център.
Селото има гледка към морето, което го прави привлекателно за живеене. В близост се намират най - чистите и най - малко посещавани плажове.

Забележителности

  • Дуранкулашко езеро” е разположено в най-североизточната част на България, на около 6 км от Българо-Румънската граница и на 15 км северно от град Шабла. Езерото е включено в списъка на Рамсарската конвенция като местообитание на водолюбиви птици с международно значение. Цялата територия е включена в списъка на BirdLife International - Орнитологично важните места в Европа.
  • Защитена местност “Шабленско езеро” /5 312.4 дка/ е разположена в най-североизточната част на България, на около 18 км от Българо-Румънската граница и на 3-5 км североизточно от гр. Шабла. В Шабленското езеро се срещат 23 вида риби, като 7 са включени в Червената книга на България. Дуранкулашкото и Шабленското езеро са едни от най – посещаваните места в района. Соленото Шабленско езеро е прочуто с лековитата си кал. Там могат да се наблюдават изключително редки видове от световната орнитофауна – пеещ лебед и червеногуша гъска.
  • Наблизо се намира и местността „Яйлата”, където сред скалите са открити праисторически скални жилища и древен тракийски некропол.
  • Село Тюленово е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. Бреговете са в червени цветове, стръмни спускащи се на 20-30 метра надолу до морето. Скалистите брегове северно и южно от селото, заедно с прилежащата степ и морската растителност, представляват части от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тюленово е място почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено. Подходящо е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Крайбрежието е идеално за любители на палатките, които разпъват палатките си направо на скалите.

 

Източници и снимки: bg.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: