ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чоба

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Чоба
1 / 5

Чоба е село в Южна България, част от община Брезово, Област Пловдив.

Отстои на 50 км североизточно от гр. Пловдив, на 4 км южно от гр. Брезово и на 15 км югозападно от гр. Раковски.

Населението наброява около 900 души.

Релефът е равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 190 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС и топло сухо лято със средна температура около 26ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.
Редовен автобусен транспорт го свързва с градовете Пловдив и Брезово. На 30 км югозападно е автомагистрала "Тракия”.

Има читалище и църква. Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото.
На територията на населеното място има магазини и заведения.
Най-близките образователни заведения се намират в административният център – гр. Брезово.

 

Туристически и културни забележителности

Близостта на Чоба до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като „Старият град” в Пловдив, Римският амфитеатър, Асеновата крепост и Бачковският манастир.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се на 52 км от селото. От нея са запазени чест от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 60 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

Град Хисаря отстои на 45 км северозападно от селото. Там  има минерални извори, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества.
Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

Източници: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: