ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Роза

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ямбол - с. Роза

Роза е село в Югоизточна България. То се намира в община Тунджа, Област Ямбол.

Отстои на около 12 км югозападно от гр. Ямбол, на около 34 км югоизточно от Нова Загора, на около 68 км източно от Стара Загора и на около 290 км югоизточно от София.
Районът се характеризира със сравнително мека зима със средномесечна януарска температура 0,2°С и горещо лято със средномесечна температура за месец юли - 23.2°С.

Населението е около 1200 души.

Селото е изцяло електрифицирано и водоснабдено, редовни автобусни линии го свързват със съседните села и градове. В Роза има училище, детска градина, кметство, стоматолог, общопрактикуващ лекар, бензиностанция. Най-близката медицинска служба се намира в гр.Ямбол.

Интересни факти за селото:

Основното училище „Паисий Хилендарски“ е основано преди повече от 130 години, днес броят на учениците е около 100.

Наскоро  в селото бе открит и нов спортен клуб по борба и джудо „Шони 2012” .

Читалището „Светлина“ - разполага с голяма  и богата библиотека. Към него са сформирани група на художниците по иконопис и живопис и група за автентичен фолклор „Розенски гласове“, детска вокално-инструментална група. От сцената на това читалище са стартирали много професионалисти в областта на изкуството и културата.

Църквата в Роза — „Света Петка“ е построена в края на 18 век, а иконите в нея са рисувани в края на 19 век. Благодарение на грижите и даренията на местното население и добрата работа на църковното настоятелство църквата е добре запазена и често посещавана.

В центъра на с. Роза има изграден паметник на загиналите във войните жители на селото.

 

Туристически забележителности в района:

Исторически музей Ямбол – предлага богато разнообразие от праисторически, антични, средновековни и нумизматични експонати.

Художествената Галерия “Георги Папазов” в Ямбол - една от най–богатите галерии в страната. Разполага с над 3 000 произведения на български и чуждестранни художници.

В районът има отлични условия за развитие на риболова - в близост до селото преминава река Тунджа, а между селата Роза и Генерал Инзово има язовир.

Всяка година през месец февруари в селото се провеждат кукерски игри, които са атрактивни за посетителите.

Използвани източници: bg.wikipedia.orgbg.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: