ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Цар-Петрово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Цар-петрово
1 / 3

Цар-Петрово е село в Северозападна България. То се намира в община Кула, Област Видин.

Разположено е недалеч от границата със Сърбия, на 14 км североизточно от общинския център Кула, 27 км югозападно от областния град Видин и на 218 км северозападно от гр. София. Намира се на 5 км. от главния път Видин-Кулa.

Населението на селото наброява 300 души. Климатът е умерено-континентален. Релефът е разнообразен, а средната надморска височина 230 м.

Селото има читалище с библиотека, киносалон, църква и основно училище, което е закрито. Децата могат да се обучават в средно образователно училище и целодневна детска градина в гр. Кула. Жителите могат да разчитат на грижите на един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, специализирана медицинска помощ могат да получат отново в гр. Кула.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и асфалтирано.
 
Легенда гласи, че в селото е загинал цар Петър и оттам то носи името си.

Туризъм и забележителности:

В Цар-Петрово се намира една от малкото ферми за калифорнийски червей.

Православният храм в селото е внушителен.

В района може да посетите още:

Раковишкия манастир "Св. Троица", който е разположен на 36 км югозападно. Основан е през X-XI век, а след падането на България под османска власт запада. Възстановен е през XVII век от Св. Пимен Софийски. В края на XVIII век е опожарен. Понастоящем е реставриран и постоянно действащ. Пътят за манастира минава през село Раковица.

Късноантичната крепост Кастра Мартис, чиито останки се намират в центъра на град Кула. Построена е вероятно от император Диоклециан на границата между III и IV век. Тя е защитавала пътя от Бонония до Сингидунум през Връшка чука, един от западните проходи на Стара планина.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com, Мирела
Снимки: http://www.zovnews.com, http://blog.vidin-online.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: