ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Евксиноград

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - м-т Евксиноград
1 / 6

Местонахождение

  • Отстои на 8 км от Варна.
  • Мек морски климат.
  • 800 дка обща площ – 550 дка парк; широка плажна ивица.

Забележителности

  • Двореца “Евксиноград”, царска лятна резиденция, строена 1881-1885 г
  • Вила 3 и “Слънчево бунгало”, строени 1970/78 г.
  • Оранжерии с над 310 вида растения.
  • Царска конюшня “Щала”.
  • Фронтон – елемент от покривната конструкция на френския замък “Сент клу”, пренесен на части в България през 1890 г.
  • "Слънчев часовник” – подарък на царската фамилия от английската кралица Виктория.

 


ПАРК "ЕВКСИНОГРАД"


Паркът около двореца "Евксиноград" е разположен на осем километра от гр.Варна, на самия морски бряг, на половината път от Варна до "Златни пясъци". На изток граничи с курорта "Св.Константин и Елена".
Паркът е построен на пусто и каменливо някога място, кьдето само на отделни участьци е имало местна растителност. Брегът е представал голи скали и сипеи.
Изграждането на прочутия Евксиноградски парк започва през 1890 година. Повече от 200 различни растителни вида от Средиземноморието, Азия и Южна Америка, подбрани лично от Фердинанд, съжителстват тук в изумителна хармония. На специално пренесена от устието на река Камчия плодородна почва расте повече от стогодишен хималайски кедър, а редом до него виреят палми. Два елегантни моста - единият метален, а другият циментов, имитиращ ствола на огромно повалено дърво, великолепно допълват архитектурата на парка.

Недалеч oт река Кестричка бара, минаваща през парка, се намират приземните пристройки на малкия манастир "Св.Димитър" построен в 1821 г. Тук и около рекичката са растели някои местни дървесни видовв. На 27.7.1893 г. бившият български цар Фердинанд издал указ за преименуванeто на тази местността в "Евксиноград", което произлиза от гръцкото название на Черно море. През средата на парка тече малката рекичка Кестричка бара, бреговете на която са укрепвани и е направена корекция на дерето след наводивняето през 1951

Резиденцията Евксиноград

Днес "Евксиноград" е правителствена резиденция.

Това изящно архитектурно творение на човешкия гений, събрало толкова естетика на едно място, е строено за лятна резиденция на княз Александър І Батенберг.
Първоначално тя била наречена Сандрово. По-късно българската държава я откупува за сумата от 1 млн. и 400 хил. златни лева, след което я подарява на цар Фердинанд, по времето на когото това райско място се извисява до своето истинското величие.
Сегашното си название Евксиноград (от гръцкото име на Черно море - Euxenos pontos) получава през 1893 г. от княгиня Мария Луиза.
В недалечно минало приказния замък се превръща в почивна база за служителите на Министерския съвет.
Днес дворецът е достъпен и за обикновените хора. Всеки, който желае, може да усети неповторимото очарование и екзотика на парка, да се почувства дори за миг истински цар и да се докосне до българската история.

Проектът е изработен от френския дендролог Ноймайер. След това по него работят и други френски архитекти, озеленители, дендролози.
Сред най-големите забележителности на флората в парка са 310-те вида растения, които се срещат тук, повечето от които били донесени от Южна Франция.
От съвременници и очевидци на събитията от миналата епоха научаваме, че градините били изграждани с много усилия и старание в продължение на години. Хиляди каруци с плодородна пръст били докарани от поречието на Камчия, за да бъдат засадени иглолистни, широколистни, хвойнови дървета и храсти, на които днес се дължи целогодишната свежест в парка.
В неизменна част от флората на Евксиноград вече са се превърнали няколко ели, кедри и кипариси. Отличителни за зеленината са и розите, рододендроните и азалиите, които създават много пъстрота и настроение.
Не могат да се пропуснат бронзовата скулптура на Нептун и езерото с лилиите, които посрещат туристите още от входа. Те внасят особена романтика в парка и привличат множество влюбени двойки край езерото.
Любопитството на посетителите се провокира от царската конюшня Щала, както и от фронтонът, пренесен тук през 1890 г. на няколко части от покрива на френския замък Сент клу от ХVІІІ.
Интерес за гостите на двореца представлява и слънчевият часовник, подарен на цар Фердинанд от английската кралица Виктория.

Резиденцията е изградена на три етажа. На първия са разположени приемните зали, музикалният салон и трапезарията. На втория етаж се намират покоите на височайшето семейство, а третият е предназначен за персонала.
Мебелите, с които са обзаведени просторните стаи, са изящно изработени от орех и махагон.
Силно впечатление прави огромният и тежък полилей, великолепно украсен със златни лилии и царска корона. Той е подарен на Фердинанд от Бурбоните, които по този начин го приветстват за дързостта му да стане български държавник.
От часовниците, поставени на видно място върху камините, функциониращи и сега, по-наблюдателните гости ще различат образа на Кралят-Слънце Луи ХІV, а благородническият герб на цар Фердинанд краси бравите на вратите на тоалетните в резиденцията.
Ценителите на винените напитки често идват в Евксиноград, привлечени от прочутия и зад граница елексир, местно производство.

Избата на Евксиноград е на по-малко известна от самия дворец. Тя е изградена през 1891 г. за нуждите на царското семейство и височайшите гости и се простира на цели два етажа под земята. Казват, че най-големите бъчви събират 3145 литра вино.
Днес винарната произвежда между 100 и 120 бутилки годишно.
Тук могат да се опитат 12 вида бели вина и 7 вида коняци, най-търсения сред които е евксиняк. Най-евтиното вино, направено тук, може да се купи срещу 3-4 лв. бутилката.
Ако искате да се насладите на отлежало вино от специалната колекция, пригответе около 20 лв. за една бутилка. В случай че предпочетете коняка, удоволствието ще ви струва между 40 и 50 лв.
Насладата от разходката в Евксиноград за български посетители излиза между 3 и 5 лв., но затова пък тя ще ви донесе добро настроение и красиви спомени. Входната такса за чуждестранни туристи е малко по-висока.

транспорт

Пътната мрежа в Евксиноград е в отлично състояние. Има редовни автобусни линии до центърът на гр. Варна, международното летище, жп-гара, автогара и кварталите, комплексите Златни пясъци и Свети Константин и Елена, които обслужват района целогодишно.

До Евксиноград пътуват автобуси с номера: 8, 9, 109, 209, 309, 409.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела и интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: