ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Студентски град

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Студентски град

Студентски град е жилищен комплекс, който се намира в югоизточната част на София, в полите на Витоша.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

  
На север граничи с кв. „Дианабад”, на изток с кв. „Дървеница”, на юг с кв. „Малинова долина” и на запад със "Симеоновско шосе".

Площта на Студентски град е 2400 декара. Хиляда от тях са притежание на Университета за национално и световно стопанство, Националната спортна академия и Техническия университет.

В момента по данни на район "Студентски" в района живеят 50 хил. младежи от цялата страна и 30 хил. души с постоянна регистрация. Така е според официалната информация, но реално живеещите постоянно растат. Пазарът е голям и това води до бурно развитие на развлекателната и строителната индустрия.

АРХИТЕКТУРА


В квартала има над 60 блока предназначени за студентите от цялата страна, разпределени по съответните ВУЗ-ове, строителството на които започнало през 60-те години, като последните от тях били завършени през 1990 г. При комплекснатa строителна операция изникват и сградите на висшите учебни заведения, спортни зали и покрити басейни, търговски и културно-развлекателни обекти. На територията на студентски град има още множество офис-сгради, магазини, заведения, Интернет клубове, картинг писта в близост до бл. 2 и бл. 3 на студентските общежития, тенис кортове и футболни игрища, много зелени площи.

Районът разкрива множество перспективи за ново строителство. Животът в тази част на София е много динамичен. Друг основен фактор при избора на квартала за жилищен район е разположението на градчето - отдалечено от всякакви промишлени зони, южен слънчев район в значителна близост до планината.

ОБРАЗОВАНИЕ

В Студентски град се намират НСА (Национална спортна академия), ТУ (Технически университет), Химико-технологичeн университет, Лесотехнически университет, Минногеоложкия университет, филиал на Художествената Академия, Стопанския колеж, Колеж по пощите и далекосъобщенията, на ул. „Акад. Ст. Младенов” № 1, УНСС (Университет за Национално и световно стопанство), филиал на Американския университет – към град Благоевград, „Обединен технически колеж” на бул. „Климент Охридски” № 8, Стопански колеж и Бизнес колеж към Американски университет в България.

ТРАНСПОРТ

Транспортните линии, които обслужват квартала са:

  • Автобус -  № 280 се движи по бул. „Цариградско шосе”, през кв.”Мусагеница” и кв.”Дървеница”;
  • Автобус -  № 94 се движи по бул.”Васил Левски” и бул. „ Свети Наум” през Семинарията, Симеоновско шосе и кв.”Дианабад”;
  • Маршрутните таксита - 1, 5, 6, 7, 8, 20, 23, 27, 29, 32, 36, 45, 49;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: