ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

в.з. Беловодски път

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - в.з. Беловодски път

Беловодски път е една от най-старите и аристократични вилни зони на гр. София, разположена в непосредствена близост до града и планината Витоша.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

От север граничи с кв. Княжево и платото Гърдова глава, а от югоизток с Резиденция Бояна и кв. Бояна. На юг вилната зона се простира до парк Витоша.

АРХИТЕКТУРА

Активното застрояване на квартала се осъществява през 70-те и 80-те години на миналия век, когато това е предпочитано място за живеене на елита. Кварталът е застроен с еднофамилни къщи с големи дворове. Основните му предимства са чистият въздух, парковата среда, бързата транспортна връзка към центъра на града.

В последните години районът се застроява много бързо, поради наличието на много свободни площи. Най-интересният район сега е местността Гърдова глава, където се изграждат няколко затворени комплекса от къщи с прекрасна панорама.

ОБРАЗОВАНИЕ , СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ И АДМИНИСТРАЦИЯ

В квартала има няколко частни детски градини, няма училище и полицейско управление.
Административно, районът е подчинен на кметство Бояна и община Витоша, която се намира в кв. Павлово, на ул. Слънце 2. В близост се намира Частен бизнес клуб Бояна и Дипломатически клуб Бояна.

ТРАНСПОРТ

Транспортните линии, които жителите на вилната зона могат да ползват са следните:

  • Автобуси № - 63, 107, 59
  • Метро - М3

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: