ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Хиподрума

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Хиподрума

"Хиподрума" е квартал в южната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Квартал Хиподрума е добре благоустроен квартал в близост до центъра на гр. София. В югоизточната си част граничи с бул. „България”, в югозападната с ул. „Кюстендил”, по западната му периферия е бул. „Цар Борис III”, а по протежението на североизточната му част е бул. „Акад. Иван Гешов”.

АРХИТЕКТУРА


Квартал Хиподрума е предпочитано място за живеене, защото се намира близо до центъра на града, а същевременно е тих и с много зеленина. За квартала е характерно ниско тухлено строителство, от края на 60 те години, монолитно строителство от 80 те години и ЕПК строителство.

Ново строителство в квартала започва от края на 90-те години, и е предимно около площад „Ручей” и бул. „България”.

Местоположението на квартала е предпоставка за бъдещи проекти на инвеститори и строителни фирми.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИКОНОМИКА


В квартал Хиподрума на ул. „Софийски герой” № 32 е 51 СОУ „Елисавета Багряна”. На територията му има три детски градини, които се намират на ул. „Урвич” и бул. „Цар Борис III”, като една от тях е логопедическа . В квартала на бул.”Цар Борис III” № 41, са разположени Културен център „Красно село” и Ритуална зала „Красно село”.

На ул. „Софийски герой” № 4  до бул. „Цар Борис III” е хипермаркет „Била”.  В близост се намират университетските болници на „Медицинска академия”, „Военно медицинска академия”, „Центъра по хигиена”, клон на „Първа инвестиционна банка”, клон на „Обединена българска банка”, клон на банка „Пиреос”, стадион „Раковски”, пазар „Красно село”.

ТРАНСПОРТ


Квартал Хиподрума има отлично изградена инфраструктура. Транспортните линии, които обслужват квартала са:

  • Трамвай -  № 7;
  • Трамвай -  № 5, 19;
  • Тролейбус - № 2, 9;
  • Автобус -  № 204, 64, 102, 260;

Снимки: МИРЕЛА
Използан източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: