ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бузлуджа (Пишмана) - гр. Велико Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Велико Търново - ж.к. Бузлуджа

"Бузлуджа" е квартал в югозападната част на град Велико Търново. Това е най-големият квартал на града.

Описание


Кварталът се намира в близост до две от промишлените зони на града - Западна промишлена зона и "Дълга лъка". Населението му е почти 30 000 души. Старото име на квартала е "Пишмана".

Архитектура


Строителството в кв. "Бузлуджа" е предимно панелно, но през последните години бяха построени и множество нови блокове. Панелните блокове в комплекса са строени от началото на 70- те до средата на 90- те години на 20-ти век. Новото строителство стартира 2005 г. Съсредоточено е предимно в началото на квартала.

Образование, здравеопазване, спорт


В района има две училища, едното от които е ОУ „Вела Благоева”, а другото - Спортно училище „Г.С. Раковски”. Целодневна детска градина се грижи за децата до 6 годишна възраст. Тук се намира  и Старческият дом.

На територията на квартала има парк и магазини на големите хранителни вериги - BILLA, Т-маркет, CBA и ЛИДЛ.

Транспорт


Комуникацията на квартала с централната част на града е много добра. Достъпа се осъществява по един от главните булеварди - "Никола Габровски". Тук е разположена една от двете Автогари. Това е квартала с най-редовен градски транспорт. От и за кв. „Бузлуджа” се пътува с:

  • Автобуси - № 13, 20, 30, 50, 70;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: