ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Банишора

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Банишора
1 / 9

Жк. "Банишора" се намира в западната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Кварталът се намира на северозапад от центъра на столицата, "район Сердика". На север и запад се простира до бул. “Мария Луиза”, на изток граничи с ул. “Скопие” и прилежащите жк “Света Троица”, жк “Фондови жилища”, на юг с бул. “Сливница” (по поречието на Владайската река). Банишора е кварталът, който се намира най-близо до Централна гара и Централна автогара - София. Разположението му е доста благоприятно: на 10 минути пеш се намират Mall of Sofia, „Кауфланд“, „Била“, важни транспортни артерии.

Тук се намира и църквата „Свети Андрей Първозвани“, построена през 1926 г. в чест на българските опълченци.

В квартала преобладава високоетажното строителство - монолитно, ЕПК и едропанелно.

АРХИТЕКТУРА

Жилищният фонд е разнообразен. Има останали еднофамилни къщи с дворове. Наред с тях се издигат 4-6 етажни тухлени кооперации, строени преди 1990 г. и такива градени през последните 7-8 години. Голяма част от жилищния фонд в “Банишора” е от железобетон - големи 20-етажни блокове ЕПК и панелни блокове по 8 етажа. В много от приземните етажи на жилищните блокове има различни магазини и заведения за обществено хранене.

По протежение на ул. “Опълченска” и бул.”Христо Ботев” има много 6-етажни тухлени кооперации. Жилищата в тях са просторни, топли и удобни за живеене. Панелни блокове, строени в началото на 80-те години, има в района на „5-та Градска болница” и от двете страни на ул. ”Опълченска”. ЕПК-а блокове са построени в района на „5-та Градска болница” и „7-ма поликлиника”. Новите тухлени кооперации изградени след 1990 година са разположени в близост до парка, по улиците “Странджа”, “Охрид”, “Струга”, “Кавала” и други.

Също такива нови тухлени сгради има и по протежението на бул. “Сливница”, на улиците “Враня”, “Охрид”, “Свищов”, “Габър” и т.н. Наред с новите кооперации в карето – бул.”Сливница”, ул.”Опълченска”, ул.”Охрид”, бул. “Ген. Н. Столетов” има еднофамилни къщи с и без дворове.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КУЛТУРА

В кв. „Банишора” има няколко болници:

 • 2-ра МБАЛ, която се намира на бул."Мария Луиза";
 • 5-та МБАЛ – бул. "Ген. Столетов";
 • ДКЦ 7
 • Областен диспансер за онкологични заболявания, на бул. “Ген. Столетов”;
 • "1-ва поликлиника" и "7-ма поликлиника", на бул. "Мария Луиза";
 • Медицински център "Панацея";
 • Многопрофилна транспортна болница;
 • Медицински център „Пентаграм 2012“- разполага с офталмологични кабинети, акушеро-гинекологичен кабинет, клинична лаборатория. Извършват се и кардиологични консултации.

Освен това, в квартала има 2 училища: 14-то СОУ – ул. „Ген. Иван Чернаев” № 8 и 48-мо ОУ – ул. „Клокотница” № 21. Църквата се намира на ул. „Опълченска” и ул. „Кавала”. Има Поща на ул. „Опълченска” и ул. „Струга”. От двете страни на бул. „Христо Ботев”, в близост до гарата, се намира парк, който е по-известен като „Градинката на централна гара”. В квартала съществуват много заведения и хранителни магазини. Има и супермаркет от веригата “МАГАЗИНЪ 345” на бул. Ген. Н. Столетов.

ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ИНСТИТУЦИИ

В квартал Банишора се намират „Столична следствена служба” и „Окръжна следствена служба” на ул. „Майор Георги Векилски” № 2, „Централен Софийски Затвор” на ул. „Ген. Столетов” № 21, „Национална служба полиция” – на бул. „Сливница” № 235. Община „Сердика” е на бул. „Мария Луиза”, ДП „Фонд Затворно Дело“, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Национален център по трансфуционна хематология.

АПТЕКИ

Ерудита - на бул. Христо Ботев 122
Профарма - на бул. Ген. Н. Столетов
Сейба - в Кауфланд и в ДКЦ 7
Нота-Бене - в магазин Т Маркет (бул. Ген. Н. Столетов)
Медея - на бул. Опълченска
Марешки - на бул. Опълченска

БАНКИ И БАНКОМАТИ

ДСК (банка и банкомат) - срещу 5-а градска болница
Райфайзенбанк (банкомат) - в магазин Т Маркет (бул. Ген. Н. Столетов)
Райфайзенбанк (банкомат) - в бензиностанция OMV (бул. Ген. Н. Столетов)
ОББ (банка и банкомат) - на бул. Опълченска
ОББ (банкомат) - в магазин Дар (ул. Подполковник Калитин)
Общинска банка (банкомат) - 5-а градска болница
Пощенска банка (банка и банкомат) - на бул. Опълченска
Първа инвестиционна банка (банка и банкомат) - на бул. Опълченска
Първа инвестиционна банка (банкомат) - в К-експрес (на ул. Димитър Петков)
Уникредит Булбанк (банка и банкомат) - в Кауфланд

ТРАНСПОРТ

Кварталът има много добре развита транспортна инфраструктура, голяма част от градския транспорт в това число трамваи, автобуси и тролейбуси преминават до или през него, което го прави много удобен за придвижване.

За пътуване от и за “Банишора” могат да се ползват:

 • Трамваи № - 1, 3, 4, 6, 7, 11, 12;
 • Автобуси № - 11, 60, 74, 77, 78, 85, 86, 101, 213, 285, 305, 309, 310, 404 и 413;
 • Тролейбуси № - 1, 5, 6 и 7.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: