ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Дианабад

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Дианабад
1 / 7

Квартал "Дианабад" се намира на югоизток от центъра на столицата.

 

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

На север от него се намира кв. "Изгрев", а на изток бул. "Драган Цанков", който го разделя от жк "Изток" и жк. “Мусагеница”. На юг от жк "Дианабад" е разположен „Студентски град”. На запад е „Ловния парк”.

АРХИТЕКТУРА


Живеещите в западната част на комплекса имат уникалния шанс да са в непосредствена близост до „Ловния парк”, една от най-старите залесени площи в столицата. Разнообразието от сгради в квартала е голямо. В южната част на комплекса преобладават старите панелни сгради. В комплекса има и няколко високи сгради тип ЕПК и малки 4-етажни тухлени блокчета с по един вход. През последните няколко години и в "Дианабад" са построени много нови тухлени кооперации.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СПОРТ       

  

Това, с което е популярен кварталът е спортният комплекс “Диана”, който включва хотел, басейни /работещи и като летни плажове/, тенискортове и др. 

В квартала има 4 училища – 105-то СОУ – италианска езикова гимназия на ул. "В. Левски", 11-то ОУ на ул. "Н. Габровски", ЧОУ "Св. Климент Охридски"- също на ул. "Н. Габровски" и Частна профилирана гимназия "Ал. Дюма" на ул. "В. Трендафилов" № 5.

В квартала има читалище - на ул. “Н. Габровски”, Пощенска служба и две поликлиники, едната от които е 15-та ДКЦ на ул. “Н. Габроваски”, няколко супермаркета и търговски вериги. В квартала се намира и Института по психиатрия и неврология. Квартал “Дианабад “ е към община “Изгрев”.

ТРАНСПОРТ


Транспортните линии, които обслужват квартала са:

  • Трамвай - № 2;
  • Автобуси - № 88, 94, 413;
  • Маршрутни таксита – № 7, 8, 32, 20, 23, 47;


Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: