ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Фондови жилища

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Фондови жилища
1 / 7

Квартал „Фондови жилища”  се намира в западната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

На югозапад от квартал “Фондови жилища” се намира жк “Света Троица”, на запад е железопътната линия за Кулата и Солун, на североизток се намира трамвайното депо “Надежда”, а на югоизток се простира районът на Централния софийски затвор. Предимство за квартала е многото зеленина, останала още от времето, когато тук е имало повече малки къщи с дворове.

АРХИТЕКТУРА


Още през 40-те години на 20 век са построени малки тухлени блокчета на 2 и 3 етажа. На местата на малките къщи в кв. “Фондови жилища” в началото на 60-те години на миналия век са построени тухлени блокове на по 4 етажа. В квартала има и 8-етажни панелни постройки с външни балкони, строени през 70- те године. В районите, намиращи се близо до железопътната линия, има два блока тип ЕПК.

В някои части на кв. “Фондови жилища” има и по-нови панелни сгради. Първите от тях са построени в началото на 80-те години на миналия век. В квартала могат да се видят и по-стари къщи с дворове.

икономика и ОБРАЗОВАНИЕ


На територията на “Фондови жилища” се намира Частна Немска Гимназия “Вега” на ул. „Марин Д. Христов”, а също така и 100 ОУ,  на ул. ”Иван Йосифов”.

В квартала има супермаркети от веригата "Фантастико" и "ЦБА", множество заведения, минимаркети и денонощни магазинчета за цигари и алкохол.

ТРАНСПОРТ

Транспортните линии, които обслужват квартала са следните:

  • Трамваи - № 11;
  • Автобуси - № 77, 82;
  • Тролеи - № 1, 5;

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: