ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Свобода

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Свобода
1 / 6

Жилищен комплекс “Свобода” се намира в най-северната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

На юг от него е жк. “Надежда”. Границата между двата комплекса минава по ул. “Ген. Никола Жеков”. На изток жк. “Свобода” опира до бул. “Рожен”. На север от комплекса се намира известният търговски център “Илиянци”, а на северозапад и запад е „Северният парк” на столицата.

АРХИТЕКТУРА


Жк. “Свобода” е застроен преди близо 40 години и в междублоковите пространства има много зелени площи. В близост до квартала се намира Северния парк. Комплексът има 42 блока, повечето от тях са панели. Има и по-нови сгради, които към номерата, обозначаващи местоположението на блока имат посочен индекс А, от 39 до 42. Те са на приблизително 10-12 години. Новото строителство е малко, но се увеличава с бързи темпове. В блоковете в квартала преобладават двустайните апартаменти от около 70 квадрата. Много по-малко са гарсониерите и тристайните жилища.

В околността на жк. “Свобода” няма големи транспортни артерии, чието натоварено движение да предизвиква шум или замърсяване.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИКОНОМИКА

В жк “Свобода” има достатъчно търговски обекти, училища и детски градини. Много от магазините са разположени в по-старите сгради. В южната част на комплекса отвори врати супермаркет от веригата "ЦБА".

Най-близките училища са 141-во СОУ, 153-та Гимназия на ул. “Народни будители”, ЧПГТ “Св. Мина” и ПГХМБТ на бул. “Ген. Никола Жеков”. В квартала се намират също 24-та поликлиника и Спортен комплекс “Локомотив”.

ТРАНСПОРТ


Основните транспортни линия са:

  • Автобуси - № 83, 85, 86 и 108, които вървят по ул. “Ген. Никола Жеков”.
  • Маршрутка - № 8 и 47;

Текста и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: