ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

в.з. Бункера

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - в.з. Бункера

Бункера е вилна зона в рамките на районите Панчарево и Витоша на Столична община.


Обхваща части от землищата на кварталите Бистрица, Симеоново и Панчарево, в подножието на Витоша планина. Намира се в непосредствена близост до ж.к. „Младост 4“, в.з. „Малинова долина“, Бизнес парк София и Резиденшъл парк София.
Разположена е в подножието на Витоша, на Бистришко шосе, с прекрасен изглед както към планината, така и към града.
Отличното местоположение и прекрасната природа в последните години превърна вилна зона Бункера в предпочитано място за целогодишно обитаване.

АРХИТЕКТУРА

Възникнал е като вилна зона с малки къщи за сезонно живеене. В последните години, кварталът се застроява с еднофамилни луксозни къщи за целогодишно ползване. Интересът на инвеститорите е голям. Сега там се строят и мини селища от нови, луксозни къщи, но все още преобладават еднофамилните самостоятелни къщи. Недостатък на вилната зона е все още недобре изградената инфраструктура - в отделни части няма водопровод, а канализация липсва изцяло.

ОБРАЗОВАНИЕ И АДМИНИСТРАЦИЯ

В района има частна детска градина. Най-близкото училище е в ж.к. Младост 2.
Част от вилна зона Бункера административно се обслужва от район Панчарево, а друга от район Витоша.

ТРАНСПОРТ

Основната транспортна комуникация се осъществява по Околовръстен път и по Бистришко шосе. Редовните линии на градския транспорт са:

  • Автобуси - № 69 и 314
  • Метро - М1

Туризъм

В непосредствена близост е Витоша планина. Извисява се южно от София, четвърта по големина планина в България - с най-висок връх - Черни връх /2290 м/. На изток Витоша граничи с Плана планина, върховете Голям (2277 м) и Малък резен (2191 м), природен резерват Бистришко бранище и ски център „Алеко” се намират в източната част на планината. Северният дял на Витоша се спуска от Черни връх към Владая, където се намират Копитото с телевизионната кула.
За любителите на зимните спортове са изградени два ски центъра - „Алеко” и „Златни мостове”. Красивата природа, забележителните каменни реки, прекрасните условия за туризъм през всички сезони привличат много посетители и Витоша е любимо място за спорт и туризъм на софиянци през уикенда.
Природен парк Витоша е първият парк, обявен на Балканския полуостров. Той е обявен на 27. 10. 1934г. и е заемал площ от 6 401ха. Тази територия неколкократно е променяна, а паркът става "народен" (1936г) и "природен" (2000г). Сега природен парк "Витоша" заема територия от 26 606 ха.
Природен резерват „Бистришко бранище” е на площ 1 061ха. Половината от площта му е гори, останалата част са поляни, скали и живописни каменни реки. През 1977 г . Бистришко бранище е обявен за биосферен резерват и е включен в програмата на "ЮНЕСКО"- "Човек и биосфера".


Източници: http://bg.wikipedia.org/, интернет

Снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: