ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бели Брези

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Белите брези

Кварталът е тих, комуникативен, добре устроен и е от предпочитаните места за живеене в гр. София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

“Бели брези” се намира в южната част на град София и е в непосредствена близост до Южния парк. Разположен е между три големи булеварда - България, Гоце Делчев и Цар Борис ІІІ. В района има добре развита пътна инфраструктура, включваща автобуси, тролейбуси и трамваи, които осигуряват бърза връзка от квартала до центъра и другите части на София.

АРХИТЕКТУРА

Жк. “Бели брези” е своеобразна смесица от старо и ново строителство. Старото включва еднофамилни къщи и ЕПК блокове, построени през 80-те години, намиращи се в южната част на квартала, в близост до бул.”България” и бул. „Гоце Делчев". Тази част е и изцяло топлофицирана.

По-новото строителство започва в периода след 1990 год. Едни от най- реномираните строителни фирми имат изградени кооперации в района, а много от тях строят и в момента. Някои от по – новите кооперации също са с централно топлозахранване. Особено атрактивни за инвеститори и строителни фирми са ул. “Нишава”, в частта от бул. “България” до ул.” Дойран”, ул. “Хайдушка гора”, ул. “Лерин”, ул. “Смърч”.

ОБРАЗОВАНИЕ И СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ

В квартала има няколко детски градини. Най голямата се намира на ул. „Битоля” № 27, близо до бул. „Гоце Делчев”. Квартал Бели брези няма училище, но в непосредствена близост се намират 34 СОУ и Профилирана гимназия с изучаване на английски език „ Софийска езикова гимназия”на ул. „Родопски извор” № 34 , и 36 СОУ, на ул. „Пирински проход” № 35, а на кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев” се намира 126 ОУ.

В квартала има много малки магазини, а на кръстовището на бул. „България” и бул. „Гоце Делчев”, и на ул. „Кюстендил”, до пл. „Ручей” има два големи супермаркета „Фамилия”. В непосредствена близост до бул. „България” е новопостроената бензиностанция Шел и голям супермаркет “Фантастико”. Наблизо е пазар „ Красно село”.

ТРАНСПОРТ

Транспортните средства , които могат да се използват за пътуване от и за “Бели брези” са:

  • Тролейбуси № - 2, 9;
  • Автобус № – 102, 204, 83
  • Метро: М3

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: