ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Славия

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Славия

Жк. "Славия" се намира в югозападната част на София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Жилищен комплекс "Славия" се намира в югозападните райони на столицата. На североизток от него е разположен жк. "Лагера", а на юг жк. "Красно село".

В източната си част кварталът граничи с бул. Цар Борис III,  на югозапад с парк, който достига до  бул. Овча купел и  стадион „Славия”, а на североизток с  ул. Житница.

АРХИТЕКТУРА


Това е  един от старите квартали на София, за който е характерно ниското тухлено строителство от 60-те години и монолитното строителство от 80-те години.  Междублоковото пространство е изключително поддържано с много зеленина. Всички кооперации в квартала са топлофицирани.

Основната транспортна артерия която пресича комплекса е бул. "Цар Борис ІІІ”, по протежението на който са разположени множество жилищни блокове. В жк "Славия" има само един панелен блок. Новото строителство за сега е малко представено в този район на София, което се явява предизвикателство за строителните предприемачи.

ОБРАЗОВАНИЕ, АДМИНИСТРАЦИЯ И СПОРТ


В квартал Славия, на бул. „Цар Борис III”128  се намира 132 СОУ „ Ваня Войнова”,  а на ул. „Хайдушка поляна” има голяма детска градина .На север от комплекса се намират гаража на градския транспорт "Земляне", конно-спортната база "Хан Аспарух" и закритият спортен комплекс "Славия". В близост до кв. „Славия” се намират VI-тоРПУ и големия  пазар „ Красно село”.
На бул. Цар БорисIII № 124до ул. Житница е сградата на община „Красно село”.

ТРАНСПОРТ

До комплекса може да се стигне с :

  • Трамваи  -  № 5 и 19;
  • Автобуси  – № 63, 73, 83, 102, 103, 202, 260;

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: