ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Борово

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Борово

Квартал „Борово” е един от старите и най-предпочитани за живеене южни квартали на гр. София.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е в югозападната част на град София, в подножието на планина „Витоша” и кв. „Бояна”. Намира се между между бул. „България“, ул. „Тодор Каблешков“, ул. „Ген. Стефан Тошев“, ул. „Дойран“ и бул. „Гоце Делчев“ и граничи с кварталите Бели брези, Красно село, Гоце Делчев, Мотописта, Манастирски ливади.

ИСТОРИЯ

Началото на 60-те години на ХХ век запопочва строителство на първите тухлени и панелни блокове в квартала, който дотогава бил застроен с еднофамилни къщи, с дворове (1930-1947 г.). Бил е част от квартал Красно село, който към този момент се простирал до Южен парк и е представлявал най-обширната вилна зона на столицата.

На територията на квартала, действала една от най-мащабните акции за градоустройство по време на Социализма. Дворовете са одържавявани, застроявани или са предоставяни на жилищно-строителни кооперации, след събаряне на къщите.

АРХИТЕКТУРА

В квартала съществува старо панелно, ЕПК-строителство /високи блокове с Едроплощен кофраж, масивно тухлено строителство и новопостроени жилищни сгради в съвременен и модерен стил.

Кварталът е привлекателен за много строителни фирми и инвеститори, които залагат на изградената инфраструктура, на съхранената зеленина и чист въздух. Почти навсякъде в квартала, блоковете и новите кооперации са свързани с централно топлозахранване.

В югоизточната си част квартал „Борово” граничи с бул. България, което го прави комуникативен и бързо достъпен до центъра на град София. Всички жилищни блокове, градени преди 1989 г., са топлофицирани. Новите тухлени кооперации са с централно топлозахранване и много добро разпределение на жилищната площ.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ

В квартал „Борово” има много детски площадки, голяма детска градина на ул.”Дойран”, четири училища: „34- то СОУ "Стою Шишков” и „Профилирана гимназия с изучаване на английски език”; „Софийска езикова гимназия” на ул. „Родопски извор” № 34 и „36- то СОУ- „Максим Горки” на ул. „Пирински проход” № 35.

На ул. ”Дойран” е Районната „XX – та поликлиника”. В квартала има и една пощенска станция. За улеснение на жителите на квартал Борово има построени много магазини и супермаркети. На последната спирка на тролейбус № 9 е търговски център "Борово", а на кръстовището на бул.”България” и ул.”Тодор Каблешков” е хипермаркет „Билла”.

ТРАНСПОРТ

Кварталът има добра изградена пътна и комуникационна инфраструктура. Транспортните средства, които могат да се използват за предвижване към и от жк. ”Борово” са:

  • Тролейбуси № – 2, 9, които се движат по ул.”Дойран”, се стига директно до северната част на град София;
  • Автобуси № - 204, 73, 83, 64 чийто маршрут е по бул.”Гоце Делчев”, ул.”Дойран” и бул. "България", чрез тях може да се прави директна връзка с източната част на столицата;
  • Трамвай № – 7, който свързва квартала директно с центъра на столицата.

Текст и снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: