ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

жк. Лагера

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Лагера

Жк “Лагера” се намира в югозападната част на гр. София.

МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ

На северозапад от него, по протежение на „Владайска” река има промишлената зона, в която са разположени „Електрокарен завод”, Депо “Красна поляна” и ТЕЦ “Земляне”. На юг от комплекса са разположени бул. “Цар Борис III” и жк. “Хиподрума”, а на запад - ул. Житница и жк. “Славия”. На североизток и изток е бившият завод “Средец”, а кварталът граничи с новия бул. Акад. Иван Гешов.

АРХИТЕКТУРА


Във вътрешността на квартала има много зеленина и е доста тихо. Основното застрояване на комплекса е започнало през 60-те години. В комплекса има голямо разнообразие от жилища. Квартал Лагера  е характерен със старо, нискоетажно строителство основно от 60-те години). Освен него има и ЕПК строителство от 80 те години (Едроплощен кофраж), както и ново строителство, което е съсредоточено около бул. „Акад. Иван Гешов”, ул. „Мъглен”, ул. „Смолянска”, а в западната част на квартала, около ул. „Хризантема”, ул. „Съвет на Европа” и ул. „Балчик”. 

Почти всички сгради в района са с централно топлозахранване. В средната зона на комплекса са разположени повечето по-стари тухлени кооперации, като апартаментите в тях са с много добро разпределение и по нищо не отстъпват на жилищата ново строителство. Те са и едни от най-предпочитаните имоти от клиенти, решили да си купят дом в тази част на столицата.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, АДМИНИСТРАЦИЯ И СВОБОДНО ВРЕМЕ


В квартала има много зеленина, а между трамвайна спирка „Лагера” и трамвайна спирка „Хиподрума” има парк, които е предпочитано място за почивка на живущите в квартала.

На ул. „Баба Илийца” 38 има детска градина, а на ул. „Балканджи Йово” 18 е 25 ОУ „Д-р Петър Берон”. На бул. „Цар Борис III” № 54 до ул. „Боговец” се намират сградите на ГУСВ, и на Данъчна служба към Община „ Красно село. В сградата на ГУСВ има голям медицински център.

ТРАНСПОРТ


Комуникацията на квартала с централната част на столицата е много добра. Транспортните линии, които обслужват комплекса са следните:

  • Трамваи - № 5 и 19;
  • Автобуси - № 60 и 260.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: