ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Хаджи Димитър

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - ж.к. Хаджи Димитър

"Хаджи Димитър" е квартал в североизточната част на София, в непосредствена близост до центъра.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

На юг граничи с кв. “Сухата река", на изток с кв. “Стефан Караджа”, на север с кв. “Малашевци” и Индустриалната зона. В югозападната част се намира моста “Чавдар”, който свързва квартала с бул. “Дондуков” и широкия център на София.

АРХИТЕКТУРА


Жилищният фонд е много разнообразен. Той варира от стари къщи с дворове, до 8-9 етажни панелни блокове. Интересно за квартала е, че има ТЕЦ, но няма централна топла вода. Има широки междублокови пространства, запазена е зеленината.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИКОНОМИКА


Училищата, които функционират на територията на квартал “Хаджи Димитър” са – 24 СОУ на ул. “Дончо Ватах”, срещу което се намира 23-ти ДКЦ, 42-ро ОУ на ул. “В. Петлешков”, СУПЗ “Княз Борис І” на ул. “Ф. Тотю” и Колеж по екранни изкуства – „Арт колеж” на ул. „Панайот Хитов” № 7.

В самия център на квартала има голям пазар, много магазини и търговски площи. Голямо удобство е супермаркет „Европа”, който се намира на ул. “Скайлер”. В началото на квартал „Хаджи Димитър” има бензиностанция на „Шел”, а на границата с жк. Сухата река е построен супермаркет „Билла”. В квартала има и магазин от търговска верига “Фантастико”, който се намира на ул. “В. Кънчев”.

На територията се намират читалище “Иван Вазов” и Пощенски клон.   

ТРАНСПОРТ


Районът има добра транспортна мрежа. Жителите на кв. “Хаджи Димитър” могат да използват следните транспортни линии:

  • Автобусни линии – № 78, 79, 120, 100, 85, 90;
  • Тролейбуси – № 1, 2, 4;
  • Маршрутни таксита  - № 32, 28, 33.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: